TOP 10

 

A döntő fordulóba az alábbi könyvek jutottak be szavazataitok alapján. Ti ismeritek őket? Az alábbiakban röviden bemutatjuk a tíz legnépszerűbb, még versenyben lévő magyar könyvet. Nektek melyik a kedvencetek? Szavazzatok, találjuk meg együtt a nemzet könyvét!

Bán Mór – Hunyadi

Bán János nagyszabású történelmi regénysorozatával, a Hunyadi-val sikerült feltámasztania tetszhalott állapotából a történelmi regénysorozat műfaját, amellyel rövid időn belül komoly közönségsikert aratott. A Hunyadi Jánosról szóló regénysorozatát Bán Mór néven kezdte el írni, amelyben bemutatja előttünk a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát. Ahogyan ő maga fogalmaz: Nem kívánt egy makulátlan, magyar szuperhőst bemutatni, sokkal inkább egy olyan esendő embert, aki maga találja meg az útját, aki maga ébred rá, hogy mi a küldetése.

 

Ha azt szeretnéd, hogy Bán Mór Hunyadi című regénye legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Fekete István – Tüskevár

Fekete István minden idők egyik legolvasottabb magyar írója, akinek műveiben egyaránt kiérződik a nemzeti érzés, a hazaszeretet, a kereszténység, és a mély istenhit. A döntőbe bejutott Tüskevár című könyve esetében egy nevelő szándékú ifjúsági regényről beszélhetünk, amely két nyolcadik évfolyamba készülő fiú nyári vakációját írja le a Kis-Balatonnál. A Budapestről vakációzni induló, szünet elején még gyenge kisgyermekek a nyár végére megerősödnek, felelősségteljesek és életrevalók lesznek. Így számukra ez a nyár valódi töltekezés lehetett, mert emberségükben formálódtak. Így térhettek vissza a mindennapokba az osztálytársaik közé. A regény folytatása Téli berek címen olvasható.

 

Ha azt szeretnéd, hogy Fekete István Tüskevár című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Gárdonyi Géza – Egri csillagok

Ki ne ismerné a sokak kedvencének számító, filmként is bemutatott Gárdonyi Géza Egri csillagok című művét? „Inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl” – hangzik el a könyvben Dobó István, az egri főkapitány szájából a híres mondat. A 16. századi magyar történelmet megidéző történelmi regény nemcsak kötelező olvasmány, hanem a valósságot izgalmakkal bőségesen bemutató remekmű. Betekintést nyerhetünk általa Eger várának török ostromába, amely során tanúi lehetünk Dobóék, Bornemisszáék és a többi hős várvédő hazafiságának és hűségének.

 

Ha azt szeretnéd, hogy Gárdonyi Géza Egri csillagok című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Madách Imre – Az ember tragédiája

A Madách Imre legismertebb alkotásaként ismert Az ember tragédiája című mű a magyar irodalom dráma műfajának egyik legkiemelkedőbb alkotása. A költeményt mély eszmefuttatások és komoly filozófiai kérdések szövik át, bemutatva a történelmi, nemzeti tragédiák és csalódások mellett a nagy szellemi áramlatok sorsát és szerepét is. A kommunista diktatúra idején egy időre betiltott emberiségköltemény elgondolkodtató és örökérvényű üzenettel bír emberségünk formálására. Legismertebb mondata talán minden kor számára ismeretes szállóigévé vált: „Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!”

 

Ha azt szeretnéd, hogy Madách Imre Az ember tragédiája című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb regény, a magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, ami felnőtteket és fiatalokat egyaránt megérint. Az önfeledt gyermekek játékát és tiszta versengését, az önfeláldozás és a bajtársiasság példáját elénk állító ifjúsági regény képes arra, hogy könnyedén belehelyezzük magunkat a XIX. század végén játszódó történet forgatagába. Igazi fogalommá nőtte ki magát a mű. Ki ne emlékezne Nemecsekre és a grundra? Ha azt mondjuk, einstand, szinte mindannyiunknak Molnár Ferenc könyve jut eszébe. Népszerűsége töretlen, a felnövekvő nemzedékek számára éppúgy kedves olvasmány, mint a régmúlt időkben. Nem véletlen tehát a megfilmesítése, amely szintén mind a mai napig nagy sikernek örvend.

 

Ha azt szeretnéd, hogy Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Rejtő Jenő – Piszkos Fred, a kapitány

A magyar szórakoztató irodalom egyik legnépszerűbb képviselője Rejtő Jenő, aki P. Howard álnéven írta sikerműveit. Piszkos Fred, a kapitány című könyve is az ilyen sikerkönyvek körébe tartozik a maga sajátos humorával. A fordulatos cselekményekkel teli műben Piszkos Fred érző szívű atyaként mutatkozik, aki mindent elkövet, hogy trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Emellett megismerhetjük Fülig Jimmyt is, aki Fred kapitány malmára hajtja a vizet.

 

Ha azt szeretnéd, hogy Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Szabó Magda – Abigél

Szabó Magda lebilincselően izgalmas Abigél című regénye a II. világháború időszakába repít minket, egészen pontosan az 1943-as esztendőbe. Vitay Georgina, a könyv főhőse arra kényszerül ekkor, hogy szerető budapesti lakhelyét elhagyva az árkodi leány-kollégium komor, szigorú falai közé kerüljön. A kezdeti nehézségek és kihívások ellenére azonban igaz társakra talál, akik összetartóak, és segítik őt a helytállásban. A könyv népszerűségét igazolja számos kiadás, valamint a televíziós feldolgozása is.

 

Ha azt szeretnéd, hogy Szabó Magda Abigél című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Tamási Áron – Ábel

Természetesen a Kossuth-díjas székely magyar írófejedelem trilógiája, az Ábel is szerepel a döntőbe jutott TOP 10 magyar könyv között, amelyben a népmesei ihletettségű hős izgalmakkal teli életét kísérhetjük figyelemmel. Nemcsak a humorral átszőtt kalandjai során tapasztalt rátermettségének és furfangos észjárásának lehetünk szemtanúi, hanem annak a mély gondolkodásnak is, amely Ábelt jellemzi, és amely üzenetként fogalmazza meg számunkra: „A madárnak (...) szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok kötelessége.”

 

Ha azt szeretnéd, hogy Tamási Áron Ábel című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Tormay Cécile – Bujdosó könyv

A Bujdosó könyv Tormay Cécile, az előző századforduló legnagyobb, irodalmi Nobel-díjra is esélyes magyar írónőjének, napló formájában megírt szépirodalmi alkotása, amely tulajdonképpen az első világháború után bekövetkezett összeomlás siralmas krónikája, korrajza. Ahogyan az írónő fogalmaz a mű előszavában: „Ennek a könyvnek maga a sors adta a nevét. BUJDOSÓ volt a szerző, olyan időkben, amikor a halál fenyegetődzött a magyar szenvedések minden hangja felett.”

 

Ha azt szeretnéd, hogy Tormay Cécile Bujdosó könyv című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Wass Albert – Adjátok vissza a hegyeimet!

Wass Albert önéletrajzi elemeit regényébe csomagolva, azon keresztül mutatja be az Olvasónak a trianoni békediktátum igazságtalanságát, és a belőle fakadó sanyarú sorsát és megpróbáltatásait a magyarságnak. Csodálatos tájleírásaiból egyszerre szemünk előtt láthatjuk Erdély szépségeit. E könyv elolvasását követően biztosan nem lesz olyan, aki közömbösen viseltetne határontúli magyar testvéreink iránt.

 

Ha azt szeretnéd, hogy Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című műve legyen a nemzet könyve, szavazz Te is!

Copyright (C) 2016 Jobbik Ifjúsági Tagozat

nemzetkonyve@nemzetkonyve.hu